Gemeentebelangen komt met spoorboekje

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 24 mei jl. heeft Gemeentebelangen Bedum een spoorboekje voor de ontsluiting van Bedum aan het college aangeboden. Daarin staan de kaders voor een projectmatig plan van aanpak voor de ontsluiting van Bedum met alle betrokken partijen. Vorige week gaven 16 burgers bij de provincie aan dat ze zich onveilig voelen door de 700 vrachtauto’s die dagelijks door de dorpskom denderen. De Statenfracties reageerden daarop positief en gaven gedeputeerde Mark Boumans de opdracht om ‘deze al veel te lang durende situatie in Bedum nu eindelijk eens op te lossen’. “Het leek ons een goed idee om het college van Bedum aan te sporen om het vuurtje dit keer wel brandend te houden, vandaar dit spoorboekje”, aldus Heite fractievoorzitter van GB.

wachthokje

Wethouder Te Velde reageerde in eerste instantie positief en gaf aan de richtlijnen mee te zullen nemen in het collegeberaad over dit onderwerp. De raad reageerde echter zeer afwijzend en gaf aan niets te zien in het plan van aanpak van GB. “De provincie is aan zet, Bedum moet afwachten en uiterst terughoudend en voorzichtig zijn in dit proces om de flinterdunne band die weer is opgebouwd met de provincie niet te laten breken” aldus de collegepartijen CDA, PvdA en CU. Heite werd verweten dat ze veel te snel wil en dit proces de tijd moet geven. Heite reageerde verbaasd: “We wachten al meer dan 10 jaar en dat heeft ons helemaal niets concreets opgeleverd. Vorige week hebben de burgers van Bedum weer een voet tussen de deur bij de provincie gekregen, het is nu zaak dat alle partijen zo snel mogelijk om tafel gaan om afspraken te maken over de volgende stappen, dat is toch een hele normale manier om een project op te pakken”, aldus Heite. “We moeten juist niet terug het wachthokje in, maar op een positieve, constructieve wijze alle partijen aansporen om de draad weer samen op te pakken, dat zijn we naar onze burgers verplicht”.

verziekt

De spanningen liepen hoog op tijdens de vergadering, helemaal toen wethouder Te Velde aangaf de opmerkingen van de collegepartijen mee te nemen in zijn overwegingen. “Ik vraag me af hoe de burgers van Bedum zich op dit moment voelen. Het kan toch niet waar zijn dat de provincie zo’n onneembare vesting is en dat met dit spoorboekje de samenwerking tussen Bedum en de provincie kapot zou worden gemaakt? Hoe kunt u uw houding aan uw achterban, 2200 handtekeningen en 90% van alle bewoners van de Wilhelminalaan, de Stationsweg en het Boterdiep uitleggen”, aldus een geschokte Heite. “Wij hebben de provincie juist ervaren als een open instituut, waar men bereid is om te luisteren. Uw houding heeft meer te maken met wat de burgers vorige week ook aangaven: “in Bedum is de verhouding tussen de partijen verziekt en gunt men elkaar in de raad het licht in de ogen niet, ten koste van ons”. Heite eindigde haar betoog strijdvaardig, “als het college en de collegepartijen van Bedum niet bereid zijn om een stap te zetten dan gaan we met dit spoorboekje wel naar de provincie, Winsum en de Marne. We hebben een brief uit 1985 waarin het probleem met het vrachtverkeer al wordt erkend door de gemeente en de provincie, uw aanpak heeft sindsdien helemaal niets opgeleverd. Er moet nu eindelijk eens wat gebeuren. De burgers van Bedum rekenen op ons”.