Hoewel GB afgelopen donderdag tijdens de tweede termijn van de algemene beschouwingen behoorlijk onder vuur lag, constateerde fractievoorzitter Annemarie Heite na afloop tevreden dat de oppositie kennelijk goed werkt. “We hebben dhr. Berghuis en de andere fracties nog nooit zo scherp meegemaakt”.

We zijn teleurgesteld in de gepresenteerde begroting en weten ook na de eerste reactie van het college eigenlijk nog steeds niet wat zij het komende jaar nu echt concreet wil gaan doen, wanneer ze dat wil doen en hoeveel het gaat kosten, aldus Heite. We hebben er voor gekozen om in de tweede termijn op een algemener niveau onze visie op het huidige collegebeleid te geven. De burgers hebben in de Noorderkrant en op onze site: www.gemeentebelangenbedum.nl kunnen lezen en zien in een film wat wij van de inhoud van de begroting vinden. Ze zitten echt niet te wachten op partijen die elkaar in de tweede termijn vliegen gaan afvangen door bijvoorbeeld te claimen dat zij kunstgrasvelden op de politieke agenda hebben gezet. Los van het feit dat iedereen toch wel weet dat dit aan GB is te danken, gaat het er vooral om dat deze velden er nu eindelijk eens komen, aldus Heite. Dit college en deze collegepartijen moeten anticyclisch durven investeren, ze moeten over hun angst en boekhoudermentaliteit heen durven stappen en meer ondernemend en in mogelijkheden gaan denken. Het is mooi dat de begroting sluitend is, maar we moeten Bedum ook een stap verder brengen. Het kan niet zo zijn dat we het hier over de krimp hebben, we liggen zo dicht tegen de stad aan, onze uitgangspositie is geweldig! Het is nu eindelijk eens tijd voor een heldere, inspirerende visie en we moeten keuzes durven te maken. Dat is de uitdaging voor de komende jaren, aldus Heite.

Denktank bezuinigingen

GB wordt onverantwoordelijk gedrag verweten. We zouden het af laten weten nu het er op aankomt door niet met het college en de collegepartijen in een denktank bezuinigingen plaats te willen nemen, aldus Heite. Hiermee proberen de CU, het CDA en de wethouder van de PvdA populistisch te scoren. Ze hebben allang van ons gehoord dat we na alle ervaringen met hen geen vertrouwen meer hebben in een open, respectvolle samenwerking. Na de tweede termijn waarin er met scherp op ons werd geschoten bleek maar weer eens hoe terecht dat was! Ook het optreden van de wethouder financiën geeft goed aan hoe wij worden behandeld. Hij weigerde ons een groslijst te geven met informatie van ambtenaren over de bezuinigingen. Dat is niet alleen schandalig, maar ook in strijd met de gemeentewet! Het sterkt ons in het voornemen om samen met de VVD een alternatief bezuinigingsplan te gaan maken. Dat stelt burgers straks goed in de staat om een eigen mening te vormen over de kwaliteit van het werk van dit college en deze collegepartijen en dat van de oppositiepartijen.

Populisme, emotie en oppositie

Het is jammer dat onze begrijpelijke manier van communiceren wordt verward met populisme en dat onze betrokkenheid bij de burgers wordt verward met emotionele politiek bedrijven, aldus Heite, maar het is wel begrijpelijk. GB kiest haar eigen weg en dat is even wennen. Er is in de bedumer politiek wel het nodige veranderd na 3 maart jl. Maar de collegepartijen moeten niet vergeten dat de burgers na onze verkiezingscampagne exact wisten wat ze kozen. Onze inhoud en wijze van communiceren zijn sindsdien geen spat veranderd. Het heeft gemaakt dat we 2 keer zo groot zijn geworden als het CDA en de PvdA en zelfs 3 keer zo groot als de CU. Daarmee is GB een partij geworden waar je niet meer om heen kan. Democratie is niet de helft + ½ ! De collegepartijen gaven zelf aan na de verkiezingen dat het goed is dat er eens oppositie komt in Bedum. Accepteer ons dan ook in die rol, aldus Heite. Zij besloot haar tweede termijn met een oproep: “Er is niets zo constructief als pittige oppositie, zij kan vaste patronen doorbreken en daarmee de deur open zetten naar nieuwe wegen en mogelijkheden. Laten we samen vorm geven aan het dualisme en hier naar op zoek gaan. En ja, dat is even wennen, maar ik ben zeer hoopvol dat ons dat de komende jaren veel moois kan opleveren!”