Vragen over gaswinning in Bedum

U weet dat GB zich zorgen maakt over de toegenomen gaswinning, tegen alle adviezen in van het Staatstoezicht op de Mijnen en andere wetenschappers en deskundigen. Het college heeft de mogelijkheden die zij heeft niet gebruikt om hierover in gesprek te gaan met de NAM en wacht tot december op onderzoeksresultaten. De PvdA, CU en het CDA staan hier volledig achter. Ondertussen is de extra gasboring in het Bedumer veld begonnen. GB is voorstander van vermindering en dus verkleining van de risico’s in plaats van toename. Wachten is wat ons betreft geen optie en dat onze vragen voor extra onrust zouden zorgen is wat ons betreft echt lariekoek. Veel uitspraken van de collegepartijen blijken niet te kloppen met de werkelijkheid, maar wij laten ons niet afleiden door daarover de discussie aan te gaan. Het leidt alleen maar af van waar het in essentie om gaat. *Wij willen dat er nu door dit college en door de NAM over een goede schadeafhandeling wordt gesproken. Voor zowel de directe schade aan panden als voor de te verwachten waardevermindering.* Dit college moet haar verantwoordelijkheid nemen en opkomen voor haar burgers. Daarom hebben wij opnieuw vragen gesteld in de raadsvergadering van 28 maart jl.

Het college van Bedum heeft aangegeven dat zij geen aardbevingen verwachten door de gaswinning in Bedum. In het NOS journaal van dinsdag 12 februari jl., 18:14 ging burgemeester Henk Bakker verder dan te zeggen dat hij geen aardbevingen verwachtte, hij zei letterlijk:*"Een ding weten we zeker, bij de 170 kleine velden in Nederland vinden geen aardbevingen plaats.”*

Klik hier voor de reactie van burgemeester Bakker in het NOS journaal van 12 februari 2013

Klik hier en lees de gestelde vragen door Gb fractievoorzitter Annemarie Heite

Klik hier en bekijk hoe het college en de andere partijen reageren op GB.

Klik op deze tabel voor de reeks aardbevingen met als episch centrum Bedum (rood)

Klik hier voor een overzicht van alle geregistreerde aardbevingen in Nederland

Volg de vergaderingen van de raad op deze link.