Groninger Forum: AARDBEVINGEN IN GRONINGEN. WAT NU?

Sinds een paar maanden zijn rustige, Groningse dorpjes als Middelstum en Loppersum in het nieuws. De aardbevingen als gevolg van de gaswinning, hebben veel ernstiger gevolgen dan aanvankelijk werd gedacht. Veel huizen vertonen scheuren en bewoners maken zich ernstig zorgen over hun veiligheid en over de schade aan hun eigendommen.

De verschillende overheden en de NAM hebben de ernst van de situatie waarschijnlijk niet altijd goed ingeschat. Veel bewoners vinden de schaderegelingen die worden getroffen mager en bovendien stelt de veroorzaker van de problemen, zelf de schade aan de huizen vast.

Het eerste stof daarover is neergedaald en de eerste onrust is voorbij. Tijd voor een tussenbalans.

Op vrijdag 12 april nodigt het Groninger Forum enkele sprekers uit af te reizen naar het hart van het aardbevingsgebied (Middelstum, om precies te zijn). Om met verontruste en gedupeerde bewoners te spreken over maar een ding: wat nu?

Wie moet nu wat doen? Wat ligt er op het bord van de Rijksoverheid? Wat zouden de gemeenten moeten doen? Of moeten de bewoners juist in het geweer komen? Via de rechter? Of via de politiek?

Aanwezig zijn de Groningse Tweede Kamerleden Betty de Boer(VVD) en Tjeerd van Dekken (PvdA) en hoogleraar Rechtswetenschap Jan Brouwer. Van Dekken toonde zich in het verleden kritisch over de NAM, maar wat kunnen de bewoners van de regio nu van hem verwachten? Volgens Jan Brouwer is het mogelijk via de rechter een tijdelijke stopzetting van de gaswinning af te dwingen en kunnen lokale bestuurders strafrechtelijk worden vervolgd als er bij toekomstige bevingen slachtoffers vallen. Een vertegenwoordiger van Staatstoezicht op de Mijnen zal een toelichting komen geven op het rapport dat zij schreven over de aardbevingsgevoeligheid van het gebied en de consequenties voor de bewoners. De avond wordt voorgezeten door Janine Abbring.

Vr 12 apr 2013

20:00u

Locatie:

Vita Nova, Heerestraat 39, Middelstum

Vol = Vol. Reserveren voor dit evenement is niet mogelijk. Er is gratis thee en koffie bij binnenkomst.

Parkeren kan in de omliggende straten.