Bedum verdient een buitenbad! RTV-Noord  RegioFM

Gemeentebelangen Bedum heeft aan het college een rapport overhandigd met daarin een concept waarbij sportcomplex de Beemden en een nieuw 4 seizoenen (buiten)bad kunnen worden verwarmd met het koelwater van de Domo. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om de warmte van de Domo te benutten, zegt fractievoorzitter Annemarie Heite. Dagelijks is er ruim 4000³m koelwater beschikbaar van ca. 30 °C. Door gebruik te maken van warmtepompen en lage temperatuur verwarmingssystemen bij de aanleg van bijvoorbeeld een nieuw wooncomplex op het gasfabriekterrein kunnen we op duurzame wijze geld verdienen. Dat kan weer worden gebruikt voor het realiseren van en voor de exploitatie van een nieuw 4 seizoenen (buiten)bad.

Uniek concept
We hebben in ons plan een uniek concept uitgewerkt, een bad dat met een uitschuifbare arena constructie wordt overkapt. Daarom kan het bad het hele jaar door worden gebruikt en sluit het goed aan bij de behoeftes van de verschillende doelgroepen, zoals de toenemende vraag naar meer zwemlessen en naar een buitenbad voor recreatief gebruik. Op warme dagen kan de overkapping worden opengezet waardoor er een geweldig buitenbad ontstaat, aldus Heite. Architect Niels Feddema heeft ons geholpen met een schets. Deze staat samen met het plan op onze site: gemeentebelangenbedum.nl.

Klik op de foto om het hele rapport te lezen!

Inspiratie en toekomstvisie
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 hebben we onze burgers beloofd dat we er alles aan zouden doen om voor Bedum weer een buitenbad mogelijk te maken. Belofte maakt schuld, ook al zijn we met onze 6 zetels helaas een oppositiepartij geworden, zegt Heite. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat burgers niet begrijpen dat er in een krant berichten over bezuinigingen staan en een verhaal over uitbreiding van zwembad De Beemden. Maar de crisis duurt niet eeuwig en we moeten juist nu nadenken over de vraag hoe Bedum er in de toekomst uit moet komen te zien. Waarmee kunnen we ons bijvoorbeeld de komende 20 jaar op een positieve manier onderscheiden? Dat betekent dat je een visie moet hebben en plannen moet maken, want anders komen we met elkaar geen stap verder.

kans
Bedum heeft met dit concept een unieke kans om zichzelf als duurzame en innovatieve sportgemeente op de kaart te zetten. Onze situatie is dan ook niet te vergelijken met veel van de ons omringende gemeentes waar buitenbaden eerder worden gesloten, dan dat ze worden aangelegd, zegt Heite. We hebben al een prachtig en goed functionerend binnenbad met een sterke regio functie. Door het bestaande bad aan te vullen met een 4 seizoenen (buiten)bad en de warmte van de Domo optimaal te benutten kunnen we het nuttige met het aangename combineren. Wij realiseren ons dat dit bad er morgen niet staat, maar we moeten met elkaar een stip aan de horizon durven te zetten en daar de komende jaren naar toe werken, want wat ons betreft verdient Bedum gewoon een buitenbad!

Klik hier om de fotorapportage te zien.

Klik hier om het exploitatie overzicht van het Zwembad.

Klik hier om de berekening van de uitbreiding te bekijken.