Gemeentebelangen Bedum
   


  Klik op play om het interview van 12-01-2011 op RegioFM te beluisteren.

Hallo,

Je hebt ongetwijfeld gehoord of gelezen over de handtekeningenactie van Gemeentebelangen Bedum om het vrachtverkeer uit Bedum te weren en over onze samenwerking met de Partij voor het Noorden. Graag informeer ik je over de achtergrond van deze actie en samenwerking die in het belang is van de veiligheid en leefbaarheid van Bedum! Ik hoop dat je deze moeite wilt nemen, of je nu GB stemt of niet. Deze actie is ontzettend belangrijk voor alle inwoners van onze gemeente!

Namens de fractie van Gemeentebelangen Bedum,
Annemarie Heite
fractievoorzitter
 
Belofte maakt schuld
Een ontsluitingsweg voor de DOMO was één van de belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma van Gemeentebelangen Bedum (GB). We hebben ons daar als fractie de afgelopen tijd dus actief mee bezig gehouden. Aan de andere partijen die binnen hun partij connecties hebben met de provinciale bestuurders hebben wij vaak verzocht om dit punt op provinciaal niveau onder de aandacht te brengen. De reacties en zeker de resultaten waren zeer teleurstellend. Al vanaf 2002 wordt in interne documenten gesproken over de ontsluiting van Bedum. Henk Bleker heeft in zijn rol als bestuurder van de provincie al eens aangegeven dat “Bedum een probleem heeft”, maar dat de provincie vooralsnog niet wenste mee te werken aan onderzoeken ter voorbereiding op een goede ontsluiting, simpelweg omdat het punt niet in het regeerprogramma van de provincie was (en is) opgenomen. De stille diplomatie (voor zover die al heeft plaatsgevonden) en het gebrek aan daadkracht van dit college en deze collegepartijen heeft tot dusver dus geen enkel concreet resultaat opgeleverd. Een belangrijk punt dat we telkens willen benadrukken is dat het ons niet om de DOMO zelf gaat. We zijn ‘trots’ op onze fabriek. Het probleem van de overlast van het DOMO verkeer en al het andere vrachtverkeer hoort op het bordje van de provincie thuis, daar ligt de sleutel om dit probleem op te lossen. 
 
Handtekeningenactie
GB heeft dit punt daarom eind december jl. in de raad aangekaart en gevraagd aan alle partijen om mee te doen met een handtekeningenactie. We willen de burgers een stem geven zodat zij aan de provincie duidelijk kunnen maken dat de ontsluiting van Bedum op haar agenda thuis hoort. Omdat 2 maart a.s. Provinciale Statenverkiezingen zijn is nu het moment om de druk bij alle provinciale politieke partijen op te voeren. Het maximale resultaat van onze oproep in de raad was echter een gesprek achter gesloten deuren met alle partijen en het college. In dat gesprek heeft GB geen steun gekregen voor de handtekeningenactie. Sterker nog, eigenlijk bleek dat deze gemeente na al die jaren nog niet eens de juiste statistieken en gegevens had om een goede probleemanalyse te kunnen maken. Onze aanpak: burgers een stem geven en samen de druk bij de provincie opvoeren om concrete resultaten te boeken, stond te ver af van de manier waarop deze partijen gewend zijn om politiek te bedrijven en ging ze veel te snel.
 
Nu of nooit


Na overleg binnen de fractie hebben we besloten om dan maar alleen verder te gaan met onze actie. Wat ons betreft is nu het beste moment om dit onderwerp op de provinciale agenda te krijgen! Allereerst omdat partijen het punt nu nog kunnen meenemen in hun verkiezingsprogramma’s, maar ook omdat na de verkiezingen de nieuw gekozen Gedeputeerde Staten (de provinciale bestuurders), het punt vervolgens mee kunnen nemen bij het schrijven van het regeerprogramma voor de komende 4 jaar. Dat programma wordt in hooguit enkele weken geschreven, dus is er dan eigenlijk geen gelegenheid meer om echt invloed uit te oefenen en zijn we terug bij af als we voor die tijd niets hebben gedaan. De kans om dit punt ‘tussendoor’ op de agenda te krijgen is nihil. Dat lukte destijds bij Bleker al niet in een financieel florissante tijd, laat staan de komende jaren met de enorme bezuinigingslast die ons allemaal boven het hoofd hangt. Zelfs als het punt nu in het regeerprogramma komt dan kan het nog wel 15 jaar duren voordat er een spade de grond in gaat, laat staan als we nu niets doen. Ondertussen groeit de DOMO door en neemt de verkeersoverlast de komende jaren enorm toe. Wij hebben daarom besloten om alle registers open te trekken om op provinciaal niveau dit onderwerp op de agenda te krijgen.

 
Samenwerking met de Partij voor het Noorden
Een van de punten waarmee landelijke partijen altijd proberen te scoren tijdens lokale verkiezingen is het feit dat ze op alle politieke niveaus vertegenwoordigers hebben. Daarmee zou het makkelijker worden om invloed uit te oefenen. Helaas blijkt die vlieger in de bedumer praktijk niet op te gaan. De Gedeputeerden die de laatste jaren over verkeer gingen waren Henk Bleker en Mark Jager, beide CDA’ers. Maar dat betekent niet dat het CDA in Bedum bij hen ook maar iets heeft kunnen bereiken. Wij hebben op onze beurt ook gezocht naar een geschikte provinciale partner en kwamen uit bij de Partij voor het Noorden (PvhN). Zij was direct enthousiast en heeft de ontsluiting van de DOMO in haar verkiezingsprogramma opgenomen en daar zijn we ontzettend trots op. Dat is geen van de andere partijen in Bedum vooralsnog gelukt! De PvhN lijkt in veel opzichten op GB. Ze wil dicht bij de burgers staan en opkomen voor de belangen van het Noorden. Zowel nu als in de toekomst is het belangrijk om op provinciaal niveau goede contacten te hebben. De PvhN kan ook veel aan ons hebben. Onze succesvolle verkiezingscampagne is heel leerzaam voor hen en zij heeft belang bij onze stemmen. In de voorbereidingen naar de verkiezingen ben ik daarom als adviseur voor het campagneteam van de PvhN gevraagd. Voor de goede orde en om misverstanden te voorkomen; dat heeft geen invloed op mijn inzet voor GB in Bedum, mijn hart ligt hier! Het is uitsluitend bedoeld om een bijdrage te leveren aan het verkiezingsresultaat van de PvhN. Want een grote PvhN is zeer gunstig voor Bedum! Dat brengt de ontsluiting echt een stap dichterbij. Met de samenwerking en handtekeningenactie krijgen we veel media-aandacht en dat is hard nodig om voldoende handtekeningen te verzamelen. We gaan direct na de Provinciale Statenverkiezingen alle handtekeningen aanbieden aan de nieuwe provinciale bestuurders.
 
www.ontsluitingbedum.nl 
We hebben een website: www.ontsluitingbedum.nl gemaakt. Die website vormt de basis voor de handtekeningenactie en zal ook worden gebruikt voor achtergrondinformatie en interactie met burgers. Bezoek die website dus regelmatig voor informatie over de laatste stand van zaken en vergeet vooral niet om je handtekening te zetten. Teken nu, voor de veiligheid en leefbaarheid van Bedum. Maar je kunt meer doen. Mail iedereen die je kent en vraag hen om hetzelfde te doen. Samen kunnen we een ware kettingreactie veroorzaken en daarmee echt een verschil maken!

Ik vertrouw erop dat je met deze mail inzicht hebt gekregen in het proces en de afwegingen die we met elkaar binnen GB hebben gemaakt en reken op je steun voor deze actie. Ook al stem je geen GB of PvhN, deze actie is voor alle inwoners van Bedum ontzettend belangrijk. Onze veiligheid en leefbaarheid en die van onze kinderen staat op het spel. Teken dus vandaag nog en zegt het voort!

Heel hartelijk bedankt,
Namens de fractie van GB
Annemarie Heite
Fractievoorzitter

 

 
 


Speel hier het radiofragment van RadioNoord op zaterdag 8 januari 2011.

Share
comments
   

Wie is online  

We hebben 28 gasten en geen leden online

   

Statistieken  

   
© Gemeentebelangen Bedum