Gemeentebelangen Bedum
   

Discussie over de tennisbanen

Gemeentebelangen heeft vragen gesteld over de investering van 35.000 € die het college wil doen om 2 van de 6 tennisbanen met kunstgras te renoveren. Er is eerst telefonisch contact geweest met Menne van Dijk, verantwoordelijk wethouder en zijn reactie was dat het college het niet nodig vond om het via de raad te laten passeren, maar hij zou een en ander (laten) uitzoeken. Hierop schreef fractievoorzitter Annemarie Heite in een mail aan het college o.a. het volgende:

In het Dagblad van maandag jl. las de fractie van GB dat er opdracht is gegeven aan de Grontmij om twee tennisbanen te renoveren met kunstgras en een nieuwe onderlaag voor een bedrag van 35.000 €. Dit bericht komt voor de fractie van GB als een verrassing. Dat kan natuurlijk liggen aan het feit dat we nieuw zijn en nog niet helemaal zijn ingelezen in alle dossiers, maar het roept hoe dan ook de nodige vragen op.

Hoe kan het college verantwoorden dat zij in tijden waarin we verregaande bezuinigingen moeten gaan doorvoeren waarbij zij zelfs als mogelijkheid oppert om dan maar € 15.000 per jaar op de huurtarieven van de sportaccommodaties te gaan bezuinigen, een dergelijke investering doen zonder daar van te voren de raad over te informeren? Immers zelfs als het besluit lang geleden is genomen is de situatie inmiddels zo veranderd dat het op zijn zachtst uitgedrukt netjes was geweest om hierover te communiceren met alle partijen.

Voor GB was het van groot belang dat er opnieuw gekeken zou worden naar de investering en de statistieken die er aan ten grondslag liggen. Hoeveel (actieve) tennisleden uit de gemeente Bedum zijn er, hoeveel competities worden er gespeeld, hoeveel banen zijn dan redelijk, etc. etc. Het ging ons er uitdrukkelijk niet om dat deze investering niet door zou gaan, maar we wilden graag serieus antwoord op onze vragen en vonden dat de manier van communiceren erg te wensen over liet: na de laatste raadsvergadering en een paar dagen voor het zomerreces, moesten we in de krant lezen dat het college 35.000 € ging investeren! Dat kwam niet alleen voor GB, maar bijvoorbeeld ook voor de doorgewinterde fractie van de VVD als een volslagen verrassing…

In alle reacties werd duidelijk dat zowel het college als de PvdA, de CU en het CDA vonden dat het besluit al jaren geleden was genomen en dat het daarom gewoon doorgang moest vinden. Onze vragen werden weggewuifd als ondeskundig en onprofessioneel. Op onze vraag of de burgers het zouden begrijpen dat ze de ene week in de krant lezen dat het college overweegt om de hondenbelasting en huurprijzen van sportaccommodaties te verhogen en de week erna dat het college 35.000 € in 2 van de 6 tennisbanen wil investeren, hebben wij geen antwoord gekregen. Ook hebben we tot op de dag van vandaag geen antwoord gekregen op onze vragen over de statistieken die aan het besluit ten grondslag (zouden moeten) liggen zoals: het aantal competities dat er wordt gespeeld en het aantal leden, dat (actief) gebruikt maakt van de tennisbanen en woonachtig is in onze gemeente.

Wettelijk gezien staan we volledig in ons recht zo blijkt uit art. 4:6 van het wetboek:

Kun je oude raadsbesluiten die maar niet uitgevoerd worden herroepen i.v.m. bezuinigingen?

Ja,

Aanvraag-Besluiten kunnen worden herzien volgens art. 4:6 en ook ambtshalve genomen besluiten kunnen nadien worden herzien.

Dat is natuurlijk ook wel logisch.  Als je spaart voor een reis naar Euro Disney, maar je wasmachine gaat kapot, dan stel je de reis uit en vervang je eerst de wasmachine!

 om de officiële reactie van het college en de reactie van GB te lezen.

Share
comments
   

Wie is online  

We hebben 14 gasten en geen leden online

   

Statistieken  

   
© Gemeentebelangen Bedum