GELE KAART VOOR WETHOUDER ONDERWIJS!

Gemeentebelangen Bedum heeft tijdens de algemene beschouwingen op de voorjaarsnota een gele kaart uitgedeeld aan wethouder Menne Van Dijk van de CU. “Zijn eerste optreden als wethouder onderwijs heeft ons zeer teleurgesteld” aldus Anemarie heite, fractievoorzitter van GB. “Hij heeft de oproep van Onderdendam om de voor- en naschoolse opvang en de peuterspeelzaal bij basisschool De Haven onder te brengen gepareerd met de zin dat het allemaal niet zo accuut is omdat het al jaren speelt. Alsof dat een argument is om het niet zeer voortvarend op te pakken! Peuters in Onderdendam hebben zelfs met dit mooie weer niet eens een mogelijkheid om buiten te spelen. De oplossing van deze wethouder is om dan maar met alle peuters 3 hele drukke wegen over te steken om naar een speelgelegenheid te lopen. Dat is absoluut niet praktisch en nog eens erg gevaarlijk ook! Hij heeft de bezorgde burgers niet serieus genomen en houdt zich hiermee zelfs niet aan de wet die aangeeft dat elke peuter recht heeft op 3 m² buitenspeelruimte! Dat is voor ons echt onacceptabel” aldus Heite.

Jongeren, hondenpoep, bedrijven en sport

Ook de andere wethouders werden door GB kritisch aan de tand gevoeld. “Wij hebben het idee dat er tot nu toe weinig terecht komt van alle verkiezingspraatjes en dat vinden we onbegrijpelijk, zeker van een college dat persé zelf door wou regeren en niet met ons samen een coalitie wilde vormen. Daar mag je toch een voortvarende aanpak van verwachten”, aldus Heite. “Wat is er tot nu toe gebeurd voor de jongeren en dan bedoelen we niet alleen het handjevol CDJA jongeren, maar een brede vertegenwoordiging van alle jongeren in onze gemeente? Tijdens de verkiezingen vlogen de ideeën en suggesties ons nog om de oren, maar nu is het al een hele poos akelig stil. Wat heeft het college tot nu toe gedaan om de bedrijventerreinen vol te krijgen? Immers, bedrijvigheid trekt bedrijvigheid aan dus het wordt hoog tijd om de koers om alleen de eigen ondernemers aan te spreken te wijzigen en de horizon te verbreden. Bedum moet voor zowel ondernemers als burgers op de kaart gezet worden. Wij hebben een scheve toren en Robben en het wordt tijd dat we daar actief beleid op gaan voeren”. Echt verontwaardigd was GB over het voorstel om de hondenbelasting dan maar met 10% te verhogen. Hoe haalt u het in uw hoofd om een oneigenlijke belasting als de hondenbelasting waarmee u per jaar 50.000 € opstrijkt ook nog eens te verhogen met 10%? Wat gaat u met dat geld doen? Andere gaten opvullen? Maar ook de voorstellen om te bezuinigen op de huurtarieven van de sportaccommodaties vielen niet goed bij GB. U stelt voor om hier in 4 jaar tijd 60.000 € op te gaan bezuinigen. Wie gaat dat betalen? De minder bedeelden die door alle bezuinigingen eigenlijk nu al hun contributie amper meer kunnen betalen? Is dat het beleid van de CU, de PvdA en het CDA?

Onsluiting DOMO

Een ander voor GB zeer belangrijk punt bleek de ontsluiting van de DOMO. “Wat heeft dit college hier tot nu toe aan gedaan? Waarom is het nodig dat er duizenden handtekening worden verzameld om de zeer onveilige verkeerssituatie ten gevolge van alle DOMO vrachtwagens onder de aandacht te brengen? Kennelijk luistert dit college nog altijd niet naar haar burgers, niet bepaald iets om trots op te zijn”, aldus Heite, die het college vroeg om zo snel mogelijk inzicht te geven in de hoeveelheid DOMO verkeer dat door Bedum rijdt, zowel nu als in de toekomst. “Het feit dat de net nieuw aangelegde weg alweer hard op weg is om kapot te worden gereden is iets waar je niet blij van wordt, maar veel belangrijker is voor ons natuurlijk de onveilige situatie. Waar mijn dochters vroeger bij de Gele Klap nog rustig konden oversteken op een zebrapad, moeten ze nu soms wel 20 à 30 auto’s wachten voordat er een denkt: “goh, laat ik die kinderen eens helpen met oversteken”, het is gewoon levensgevaarlijk” aldus Heite. “30 km of niet, alle wegen moeten zo worden ingericht dat ze voor alle gebruikers zo veilig en inzichtelijk mogelijk zijn. De reactie van dit college dat de bal niet meer bij hen ligt omdat zij er alles aan hebben gedaan is wat GB betreft volledig misplaatst. We hebben contact met de gedeputeerde staten van de Provincie en daaruit blijkt dat bij deze houding zeer grote vraagtekens kunnen worden geplaatst. De ontsluiting staat tot 2020 in ieder geval niet in de provinciale plannen en het is aan het bestuur van Bedum om dit punt weer terug op de agenda te krijgen!” aldus Heite.

Bedum, 8 juli 2010