( 07-05-2010 VDO.CONCEPT!!!Persbericht Regiotaxi rijdt tijdens de spits een- uur- dienstregeling Onderdendam –Bedum. Kees Willemen )

REGIOTAXI  GAAT IN DE SPITS UURDIENST  RIJDEN TUSSEN ONDERDENDAM EN BEDUM

Tekst: KEES WILLEMEN

Vanaf maandag 10 mei wordt de route van lijn 61  tussen Onderdendam en Bedum, verzorgd door de Regiotaxi , op verzoek van de bewoners van Onderdendam en Stitswerd en de Gemeente Bedum  veranderd op werkdagen tijdens de spits in een uurdienst.

Op alle werkdagen en iedere donderdag op koopavond kunnen de inwoners van de beide dorpen op een vaste halte [ hoek Stadsweg /van Roijenstraat in Onderdendam ] s’ óchtends vanaf zeven uur en ’s middags vanaf drie uur één keer per uur  richting Bedum reizen om daar over te stappen bij de halte Bedumerbos op lijn 61. Deze uurdienst zal in het dorp Bedum stoppen bij iedere vaste halte van lijn 61.Dit ten behoeve van basisschoolleerlingen en het winkelend publiek.

Dit is het resultaat van een spoedoverleg belegd door het OV- bureau Groningen- Assen op verzoek  van de Vereniging Dorpsbelangen Onderdendam( VDO) en de Gemeente Bedum.

Vanaf 6 april had het OV-bureau een beltaxi –systeem ingezet voor lijn 61-passagiers tussen Stitswerd/Onderdendam en Bedum vanwege de stremming op de route van lijn 61 Uithuizen-CSs Groningen. Langdurige wegwerkzaamheden op de doorgaande routes in Onderdendam maakten dit noodzakelijk. Uit reacties bleek dat de buspassagiers dit geen adequate oplossing vonden. De regeling leidde tot ongemak en verwarring zowel bij passagiers als chauffeurs en centralisten van de taxicentrale te Delfzijl die de tijdelijke verbinding in opdracht van het OV-bureau uitvoeren.

Dorpsbelangen Onderdendam hield daarom sinds het Paasweekend een huis- aan- huis- enquête onder inwoners van Onderdendam en buspassagiers in Stitswerd. De respons op de enquête was bovengemiddeld groot. Voor Hans Werner van het OV-bureau waren de reacties naar eigen zeggen dusdanig dat er besloten is tot een andere inzet van de Regiotaxi. Deze hoeft dus op werkdagen in de spits niet meer gebeld te worden maar staat op vaste tijden te wachten op de reizigers voor de rit tussen Onderdendam en Bedum  . Reizigers richting Groningen zo verzekert de directie van de Regiotaxi, missen op de halte Bedumerbos de aansluiting op lijn 61 niet meer, zoals wel eens voorkwam. Ook hoeft het terugreizend publiek vanuit de richting Groningen niet meer een uur tevoren te bellen. Op vaste tijden staat in de spits de Regiotaxi op dezelfde overstap halte te wachten.

Uit onderzoek blijkt ook dat het  aantal reizigers vanuit Stitswerd en Onderdendam  richting Middelstum en verder dusdanig gering is dat het ondoenlijk is daarvoor dezelfde maatregel te nemen. Deze moeten dus wel, zoals tot nu toe gebruikelijk  een uur tevoren de Regiotaxi bellen. Wel is voor hen een vaste opstapplaats gecreëerd in Onderdendam- Noord op de Middelstumerweg. Een haltebord “Regiotaxi’ maakt duidelijk aan chauffeurs en passagiers waar opgestapt kan worden. Een dergelijk haltebord staat ook in Onderdendam- Zuid. Op bovengenoemde hoek Stadsweg- van Roijenstraat.

Dorpsbelangen Onderdendam toont zich bij monde van Secretaris a.i. Kees Willemen zichtbaar opgelucht dat er toch zo snel een werkbare oplossing is gevonden voor een probleem dat in het dorp voor veel onrust heeft gezorgd onder scholieren, studenten, ouders, winkelend publiek en mensen die in Bedum en Groningen werken.

“Onderdendam is een echt forensendorp”, aldus Kees Willemen. “we hebben hier geen winkels meer en nog één basisschool. Mensen komen in ons mooie historische dorp wonen juist omdat het zo’n frequente busverbinding heeft met Bedum waar alle voorzieningen zijn en de stad Groningen  Een regelmatige busverbinding is niet minder dan een soort levenslijn voor ons dorp en het nabijgelegen Stitswerd. We hopen als Dorpsbelangen dan ook dat de vele vaste buspassagiers van lijn 61 nu ook echt gebruik gaan maken van deze in onze ogen nu goede tijdelijke voorziening. Een flink aantal passagiers vond de beltaxi-regeling om allerlei redenen lastig . Naar verwachting blijft de nieuwe regeling zeker gelden tot het begin van de bouwvak[ KW: ? datum]. Daarna zien we samen met de Gemeente Bedum en het OV-bureau weer  hoe het verder moet. In de ( school)- vakantieperiode  en daarna. Daarover wordt te zijner tijd iedereen weer uitgebreid ingelicht. ”

Hieronder volgen de opstaptijden per uur in Onderdendam en de haltes in Bedum vice versa. Tijdens de spits op werkdagen en op de koopavond van de stad Groningen. De taxi blijft voor de passagiers kosteloos.

Tot nu toe zijn mij bekend alleen de opstaptijden ’s ochtends hoek Stadsweg/ Van Roijenstraat van maandag t/m vrijdag : Dan staat de taxibus voor U klaar…

-06u50….

-07u52…..

-08u50….