Grondvervuiling Onderdendam: Gemeentebelangen stelt vragen

Geplaatst door Noorderkrant op 28/10, 09:51 uur.

BEDUM – In de raadsvergadering van afgelopen donderdag stelde GB vragen over bodemvervuiling in Onderdendam, waar veel inwoners zich ongerust om zouden maken. Die onrust had voorkomen kunnen  worden meent de partij, als de gemeente inwoners goed had geïnformeerd. Wethouder Henri te Velde zei eind september al dat de bewuste grond minder erg vervuild is dan eerst gedacht werd. Toch krijgt GB naar eigen zeggen nog steeds veel vragen van ongeruste burgers. Onder het pand van Leo Boverhof, eigenaar van Leo's Pretshop in Onderdendam, zou tijdens werkzaamheden zo'n stank tevoorschijn zijn gekomen dat alles meteen stil werd gelegd. GB vroeg Te Velde om wat voor vervuiling het nou precies gaat, wat voor extra kosten dit met zich mee heeft gebracht en of de gemeente dit niet had kunnen voorkomen als ze de rapporten van een eerder onderzoek naar de vervuiling beter had bestudeerd.

Wethouder Te Velde gaf aan dat het om de aanleg van een provinciale weg gaat en dat de aanbesteding van deze weg geheel door de provincie is voorbereid en aanbesteed. Bij onderzoek in 2009 is inderdaad vervuiling geconstateerd maar niet nader onderzocht om “de een of andere reden”. Te Velde: “Het rapport van dit onderzoek werd wel neergelegd bij de aanbestedingsprocedure, maar omdat het niet nader is onderzocht door de provincie ging iedereen er vanuit dat de procedure door kon. Voor zover ik kan zien is het dus een communicatieprobleem ten provinciehuis”. Te Velde legde uit wat er nou in de grond onder de Pretshop zit. De grond werd ingedeeld als ‘klasse industrie'. Daarboven heb je nog de ‘klasse schoon' en de ‘klasse wonen'. Zolang het vuil in ‘industrie' grond onder een bepaalde norm blijft hoef je niet te saneren. De stank werd in dit geval veroorzaakt door benzeen, dat vrijkwam door de werkzaamheden. Dit was inderdaad aanleiding om de werkzaamheden even stil te leggen om te kijken hoe het zat, maar toen bleek dat de vervuiling binnen de norm viel kon men verdergaan. Dit alles heeft niet tot extra kosten geleid; alles paste nog in de post onvoorzien.

GB-fractievoorzitster Annemarie Heite wilde weten wat de wethouder heeft gedaan om de onrust weg te nemen. Te Velde: “Wij hebben Boverhof en alle andere burgers die er naar vroegen in mondelinge gesprekken geïnformeerd. We hebben verder geen verontruste reacties binnengekregen”. Een speciale brief met uitleg had gekund zei Te Velde nog, maar aan de andere kant had het probleem daardoor misschien wel groter geleken dan het was

redactie op 28/10, 09:51 uur.