GB boycot wordt steeds heftiger!
GB mocht het punt van de verkeersveiligheid en de ontsluiting van Bedum tijdens de raadsvergadering van 21 april jl. niet bespreken. De avond ervoor, op 20 april jl. stuurde GB fractievoorzitter Annemarie Heite een betoog naar het college en naar alle fracties met een onderbouwing voor de vraag aan de wethouder om na te gaan wat de consequenties zouden zijn van het voorlopige stopzetten van de bouwplannen direct naast- en ten Zuiden van het spoor totdat de provincie haar onderzoeken heeft afgerond. Iedereen reageerde furieus op GB en gebruikte daarbij termen als dom en onbetrouwbaar.

Bouwvergunning Rietgans
GB gaf aan dat er ingrijpend gewijzigde omstandigheden zijn met het stopzetten van de N361 waardoor een westelijke ontsluiting van de baan is en door de enorme toename van het vrachtverkeer verkeer tot zo’n 500 per dag medio 2015. Nu blijkt dat het college ondanks het dringende verzoek van GB op 20 april, op 21 april een bouwvergunning heeft afgegeven voor 13 woningen aan de Rietgans, een van de laatste wegen dicht bij het spoor. "Zonder ook maar een inhoudelijk gesprek met ons te zijn aangegaan", zegt Heite. “Kennelijk is dit college willens en wetens alles aan het doen om het gebied tot aan het spoor vol te bouwen ongeacht de consequenties en ongeacht onderzoeken van de provincie”.

Politieke moed
De fractievoorzitter van het CDA zei onlangs in een interview nog dat zowel het college als de collegepartijen ten tijde van het afgeven van het bestemmingsplan al wisten wat de toename van het vrachtverkeer zou worden. Het verbaast Heite dat er tegen dat licht de afgelopen 10 jaar geen enkel onderzoek is gedaan naar alle varianten en naar alle financiële gevolgen voordat er is ingestemd met een bestemmingsplan dat “een van de meest voor de hand liggende en betaalbare mogelijkheden afsluit. Wat was en wat is dan de concrete oplossing van dit college en van deze collegepartijen voor de verkeersveiligheid van haar burgers en hoe lang moeten we hier nog op wachten? We hebben gevraagd om de politieke moed op te brengen om op basis van voortschrijdend inzicht opnieuw de discussie aan te gaan, maar het is tot nu toe helaas akelig stil gebleven”.

Lastercampagne en boycot GB
Heite zegt verder dat ze het onderwerp mede op advies van de voorzitter en als laatste redmiddel tijdens de VROM-commissie had willen bespreken. Maar deze vergadering onder leiding van Henk Hoiting gaat helaas niet door wegens een gebrek aan onderwerpen, ondanks het verzoek van GB om het punt daar inhoudelijk met elkaar te bespreken. “Maar het wordt nog gekker”, zegt Heite. “Dit college heeft contact gezocht met de Bedrijvenvereniging en zich daar negatief over GB uitgelaten. Zo langzamerhand begint alles de schijn te krijgen van een rechtstreekse boycot van ons en een intimidatie van onze kiezers. Vorige week nog werden we uitgescholden voor sekte en werd onze achterban weggezet als onmondige sekteleden, door journalist Marcel Wichers uit Zuidwolde. Later bleek dat hij een bekende was van Henk Hoiting en werd duidelijk dat zijn partner aspirant-raadslid was voor de PvdA en momenteel met haar bureau werkt voor dit college! Dit gaat allemaal wel erg ver en het wordt wel erg op de persoon gespeeld. Bij een onderwerp waar de veiligheid en de leefbaarheid van alle burgers centraal staat en waar 2200 bezorgde burgers, het Algemeen Plaatselijk Belang en de Bedrijvenvereniging voor hebben getekend, zou het wat ons betreft vooral om de inhoud moeten gaan”, aldus Heite. “Want stel je voor dat er nu wel een ongeluk gebeurt…..wat dan?”

Interview met Annemarie Heite en Jacob van Dijk BVB 11-5-2011