GB weer onder vuur

GB heeft de afgelopen weken weer eens hevig onder vuur gelegen. De kritiek kwam uit bekende hoeken. Tinus Rietsema, CDA prominent en CU-er Jakob van Dijk hadden hun pijlen weer eens op de partij gericht. De fractie haalt zijn schouders er bij op: “Met constructieve mensen gaan we graag in gesprek en dat doen we ook regelmatig zoals bijvoorbeeld tijdens de informatieavonden die wij organiseren. Maar met deze venijnige, persoonlijke aanvallen via de media willen we niets te maken hebben. Ze zeggen vooral iets over de afzenders en ze leiden de aandacht alleen maar af van waar het werkelijk om zou moeten gaan in Bedum”, aldus woordvoerder Martin Broekmans. “Wij gaan gewoon verder, we hebben belangrijker onderwerpen waarmee we ons willen bezig houden zoals een ontsluiting, een mooi centrum en ga zo maar door. Bedum heeft lang genoeg stil gestaan”.

Kaasschaaf
Ook tijdens de raadsvergadering van donderdag 9 juni jl. was het raak. De oude grammofoonplaat werd weer afgespeeld en GB werd uitgemaakt voor Sinterklaas. “Met het beleid van GB gaat Bedum failliet net als Griekenland”, aldus Johannes de Vries van het CDA. Broekmans wilde er niet eens op in gaan. “Dit heeft niets meer met inhoud te maken, wat moet ik hier nu mee”, vroeg hij aan de raad. “Wij zijn het niet eens met de kaasschaaf methode die is gehanteerd bij alle bezuinigingsvoorstellen. Kom eerst eens met een visie en dan met een concrete invulling. Iedere ondernemer weet dat je juist in tijden van crisis vooruit moet durven kijken en niet in de laatste plaats omdat er nu enorme financiele voordelen te behalen zijn bij het doen van bepaalde investeringen. Wegenbouwers staan te springen om opdrachten. Als iedereen zijn schouders eronder zou zetten dan zou er bijvoorbeeld binnen enkele jaren een ontsluitingsweg kunnen liggen. Natuurlijk is het belangrijk om de financien op orde te hebben, maar in Bedum is dat het enige doel en dat is het de afgelopen 20 jaar geweest, dus ook in tijden dat er wel voldoende middelen beschikbaar waren. Vanuit deze visie zal er nooit iets veranderen en bereik je helemaal niets. Waarom hebben veel van de ons omringende dorpen bijvoorbeeld wel een mooi centrum en goede ontsluitingswegen", aldus Broekmans. De opmerkingen van het college en de collegepartijen dat GB dan ook zelf met voorstellen moet komen legde hij naast zich neer. “Onzin, de VVD en GB hoeven het werk van dit college niet te doen, dat is de omgekeerde wereld. Wij komen wel degelijk met plannen, kijk maar naar de rapporten en financiële onderbouwingen over het gebruik van de DOMO warmte, het 4-seizoenen zwembad en de ontsluitingsvarianten, dat is meer dan de andere fracties de afgelopen jaren hebben gedaan met hun kader stellende rol!”

onderzoek
Fractievoorzitter Annemarie Heite nam het vragenuurtje voor haar rekening, maar kreeg ook daar alleen maar nul op rekest. De vragen over de ontsluiting wenste het college zelfs helemaal niet te beantwoorden. “Dat is ook een antwoord, nu weten de burgers in ieder geval exact waar dit college voor staat”, zei Heite. Ook het verzoek om een onafhankelijk onderzoek naar het gebrek aan vertrouwen in de gemeente en de vermeende angst onder ondernemers en burgers door bijvoorbeeld de aanpak van de Grotestraat, het gasfabriekterrein, de DOMO-villa en plan Bijvank werd geweigerd met een simpel ‘nee’. Ook dat is duidelijk, maar erg jammer zei Heite. “Het was niet onze keuze, want wij willen vooral naar de toekomst kijken, maar door de persberichten van de bedrijvenvereniging hadden wij graag gezien dat dit college een zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek was gestart. Dat had duidelijkheid gegeven en de uitkomsten zagen wij met vertrouwen tegemoet” aldus Heite.

Klik hier om naar het videoverslag te kijken.

Interview met BvgB en Annemarie Heite 9-6-2011