GB steunt senioren Bederawalda!

De laatste dagen staat de seniorenhuisvesting in Bedum volop in de belangstelling. Begrijpelijk, want de senioren die in Bederawalda wonen, hoorden eind juni jl dat hun huis wordt gesloopt. Dat is op zich al erg genoeg, maar er werd direct bij verteld dat bijna de helft van de bewoners niet terug kan keren naar de locatie waar ze graag wonen. Stichting seniorenhuisvesting Bederawalda en Wierden en Borgen vinden 45 woningen voor senioren wel voldoende. De bewoners van de huidige 80 woningen komen daartegen in verzet en dat is terecht.

Evenals de bewoners van Bederawalda vindt GB dat er meer woningen voor senioren in het centrum van Bedum moeten worden gebouwd. Bederwalda is de ideale plaats voor ouderen om te wonen. Dat is niet alleen van belang voor de huidige bewoners van Bederawalda, maar ook voor toekomstige bewoners. In verband met de vergrijzing komen er steeds meer oudere inwoners die steeds minder mobiel worden. Op de locatie van Bederawalda hebben ze alle voorzieningen zoals huisarts, apotheek, supermarkt, kerk etc. op loopafstand. Zelfs voor mensen die afhankelijk zijn van een rollator zijn dit soort voorzieningen nog steeds bereikbaar. Dat is belangrijk om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Als men door de afstand wonen – winkelen niet meer in staat is om de dagelijkse boodschappen te doen is men volledig afhankelijk van anderen. Dat vindt GB in strijd met het streven om de zelfstandigheid van senioren te koesteren.

Het college van B&W heeft de raad laten weten dat er minder woningen op de locatie van Bederawalda kunnen worden gebouwd omdat er ook seniorenwoningen op de locatie van het voormalige gasfabriekterrein worden gebouwd. Die relatie is er echter niet volgens GB. Wonen op het voormalig gasfabriekterrein is voor een andere doelgroep dan wonen op de locatie van Bederawalda.

GB ondersteunt daarom de bewoners Bederawalda om hetzelfde aantal woningen op de locatie van Bederawalda te herbouwen als slopen van het huidige pand onvermijdelijk is. Uit voorlopige tekeningen blijkt dat woningen plaats moeten maken voor winkels en parkeerterrein. Dat vindt GB onbegrijpelijk. Het uitgangspunt moet zijn dat het aantal woningen op peil blijft. We hebben daarvoor 1,5 ha ruimte beschikbaar. Dat is voldoende om woningen en algemene voorzieningen te bouwen voor alle senioren die nu in Bederawalda wonen.

Naast de inzet om het aantal seniorenwoningen op peil te houden is GB ook van mening dat er zorgvuldig omgegaan moet worden met de belangen van onze senioren. Als mensen gedwongen moeten verhuizen dan bij voorkeur maar één keer. Dat betekent eerst bouwen, dan slopen. Volgens GB zijn de mogelijkheden om dat te realiseren nog onvoldoende onderzocht. GB pleit er voor dat partijen openheid van zaken geven over de keuzes die worden gemaakt. Zeker bij dit soort onderwerpen, die van algemeen belang zijn, is dat noodzakelijk. We zijn in Bedum te vaak verrast door bijna onomkeerbare ontwikkelingen die niet in het belang zijn van onze inwoners. Door het bijna ongemerkt verdwijnen van verzorgingsflats in Allegunda Ilberi ondervinden ouderen daar nu ook al vaak de gevolgen van. Ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen, kunnen in Bedum geen plaats meer vinden en zijn gedwongen om  naar omliggende gemeentes uit te wijken. Dat soort ongewenste ontwikkelingen moet worden gestopt. We hebben nu de kans om bij eventuele nieuwbouw van Bederawalda niet weer dezelfde fouten te maken als in het verleden.

Luister naar het interview op NCRV Radio Plein 5 (13:30 minuten)