Gemeentebelangen Bedum
   

Eerst antwoord, dan extra gas!

Gemeentebelangen Bedum heeft tijdens de raadsvergadering van donderdag 28 februari j.l. ervoor gepleit om te wachten met extra gaswinning uit het Bedumer veld. “Wij hebben contact gehad met het Staatstoezicht op de Mijnen en daar vragen gesteld over de consequenties van de extra gaswinning voor de instabiliteit van het Slochteren veld en de ondergrond van de Provincie Groningen. Ook willen we weten wat de risico’s zijn bij een zware beving in het Slochteren veld voor het direct aangrenzende Bedumer gasveld. “Wij willen maximale zekerheid voor onze burgers, de veiligheid moet bij alle bestuurders echt het zwaarst wegen. Pas als we een geruststellend antwoord op onze vragen krijgen kan wat ons betreft de gaskraan in Bedum verder open”, aldus fractievoorzitter Annemarie Heite.

Deskundigen

Om haar verhaal kracht bij te zetten citeerde GB verschillende visies zoals die van een hoogleraar Algemene Rechtswetenschap en die van ingenieur en oud medewerker van de NAM, Houtenbos. Hij drukte deze week in verschillende uitzendingen zijn grote zorg uit over de gaswinning in kleine gasvelden. De reacties van de andere raadsleden waren fel. “Er worden allerlei zogenaamde deskundigen geciteerd, waarvan wij niet weten wat de achtergrond en betrouwbaarheid is, de opstelling van GB geeft alleen maar meer onrust bij de bewoners. Wij gaan uit van de officiële instanties”, was het antwoord van de PvdA. Heite reageerde verbaasd door aan te geven dat zij zich juist baseert op het onafhankelijke rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen. “De NAM heeft als doel economische belangen en gaswinning en daar hebben we respect voor, maar de onafhankelijke, officiële instantie van de overheid die de veiligheid van burgers als hoogste doel heeft is het Staatstoezicht op de Mijnen. Zij geven klip en klaar aan dat de gaswinning per direct zoveel mogelijk moet worden gereduceerd om de kans op grote aardbevingen kleiner te maken. Dat lijkt me een heldere en betrouwbare boodschap die het college van Bedum niet zo maar naast zich neer kan leggen”, aldus Heite.

Motie

Om haar verhaal kracht bij te zetten kwam GB met een motie waarin zij het college opdroeg om bij de NAM aan te dringen op uitstel van de extra gasboringen in het Bedumer veld. Eerst antwoord op onze vragen door een onafhankelijke partij, dan pas groen licht was het betoog. “Ik ga in ieder geval uit van de steun van het CDA die onlangs nog in alle media liet weten geen extra boringen in Bedum te willen”, zei Heite. De teleurstelling bij GB was dan ook groot toen alle andere raadsfracties, inclusief het CDA, de motie niet steunden. “Het is helder en ontzettend teleurstellend, maar hier moeten we het mee doen. Het geeft in ieder geval bij de burgers duidelijkheid over het standpunt van de verschillende partijen in Bedum”, zo eindigde Heite haar betoog.

Oud directeur NAM:Adriaan Houtenbos, Uitzending NOS Nieuwsuur van 28 februari j.l, klik hier.

Kijk en luister naar de raad van Bedum en hoe de motie van GB wordt afgewezen door College, VVD, CDA, CU, PvdA en fractie Hoiting: klik hier.

Klik hier voor de motie van Gemeentebelangen op 28.2-2013 over de gaswinning.

Klik hier voor de motie van Eemsmond op 31-1-2013 over de gaswinning.

Klik hier voor de motie van Appingedam op 14-2-2013 over de gaswinning.

Kijk hier voor de reacties van o.a. CDA, PvdA, VVD op vragen van Heite, GB.

CDA voorman A. Wijnstra is beland in het Theater van Bedum.

 

Share
comments
   

Wie is online  

We hebben 20 gasten en geen leden online

   

Statistieken  

   
© Gemeentebelangen Bedum